İçindekiler

1. Akıllı depo yönetimi nedir?

2. WMS programı ile envanter yönetimi nasıl yapılır?

3. Depo yönetimi için envanter yönetimi neden gereklidir?

Hangi ölçekte olursa olsun günümüzde işletmeler, bir biçimde satış ya da hizmet yoluyla gelir elde etmeye odaklanır. İşletmeler satılacak malları bizzat üreten tarafta olabilir ya da doğrudan al ve sat mantığıyla bir organizasyon oluşturabilirler. Fakat her şekilde işletme bünyesinde bazı varlıklara sahip olmak durumundadır. Varlıkların işletmedeki konumu ile beraber depo yönetimi ya da envanter yönetimi önem kazanmaya başlar.

Verimli bir iş akışı oluşturmak adına envanter yönetiminin doğru uygulanması önemlidir. Envanter yönetimi, tedarik zinciri yönetiminde belirleyici unsurlar arasındadır. Kaliteyi korumak kaydıyla operasyonlara hız ve verimlilik kazandıran envanter yönetiminde yenilikçi çözümler ön plana çıkmaya başlamıştır. Akıllı depo yönetim sistemleri bugün itibarıyla IoT teknolojileriyle beraber farklı boyut kazanmıştır. İçeriğimizde hem WMS programı olarak da bilinen depo yönetim sistemlerinin ne olduğuna hem de yeni teknolojilerle olan uyumuna göz atmaya çalışacağız.

Akıllı depo yönetimi nedir?

Depo Yönetim Sistemi ya da Envanter Yönetim Sistemi olarak bilinen sistem, pek çok sektörde verimli ve düzenli bir organizasyon akışını sağlamak adına gerekli unsurlardan biridir. İşletmeler için gündelik işlemleri büyük ölçüde destekleyen bu programlar, kimi kaynaklarda depo takip programları adıyla da geçer. Depo programı olan WMS, özellikle de perakende ya da toptan satış gerçekleştiren işletmelerin sorunlarına yanıt vermeyi başarır. Bu programla beraber stoklardaki son durumları, ürün düzeylerini ya da konumların takibini başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik söz konusu yazılım, farklı kurumsal kayak çözümleri ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.

Bu başarılı entegrasyon, süreçleri birbirine bağlayıp kusursuz çalışmalarına olanak tanımaktadır. Zamandan ve iş gücünden ciddi ölçüde tasarruf elde edebileceğiniz akıllı depo yönetimini siz de kendi işletmeniz için sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. Tedarik zinciri anlayışının ve işleyişinin özellikle son 15 yılda köklü bir değişim yaşaması, bu tip yönetim sistemlerinin önemini artırmıştır. Günümüzde zamanı, maliyetleri ve kaliteyi daha doğru bir şekilde kontrol edebilmek adına hem perakende zinciri hem de e-ticaret sitesi yöneten markalar, bu tip yazılımlardan destek almak zorundadır.

Günümüzde Akıllı Envanter Yönetimi, büyük oranda uçtan uca otomasyona alan yaratmaktadır. Tam da bu noktada Nesnelerin İnterneti olarak bilinen IoT kavramı devreye girmektedir. Öte yandan Radyo Frekansı ile Tanımlama anlamına gelen RFID’den de somut şekilde yararlanılır. Üretici firmalar, bir ayda ortalama 20 saate yakın düzeyde zaman tasarrufu elde ederken diğer yandan da depolarını hatasız şekilde kontrol edebilme şansına ulaşmaktadır. Bu yaklaşım bilindiği üzere Akıllı Fabrika kavramı için de iyi bir ilk adım olarak kendine yer bulmaktadır.

WMS programı ile envanter yönetimi nasıl yapılır?

Görece büyük ya da büyüme ivmesi gösteren işletmeler, nitelikli bir depo yönetim sistemi sayesinde somut düzeyde pek çok yarar sağlar. Her şeyden önce WMS yazılımları sayesinde stok ya da depo takibi büyük oranda kolaylaşır. Envanter kullanımının optimize edildiği ve verimliliğin ciddi anlamda artış gösterdiği bu süreç, satışlara da olumlu yönde yansır. İş gücü ya da fiziksel alan açısından markalar potansiyelini artırabilirler.

Teknolojik unsurların ön plana çıkmaya başladığı akıllı depo yönetim sistemlerinde bütün depo yönetimi ya da lojistik işlemlere dair tek bir merkezden yönetilir. Süreç otomasyon özelliğinden barkod ve karekod gibi yeni nesil teknolojilerine kadar pek çok özellik, WMS programlarında kendine yer bulur. Warehouse Management System sayesinde bir ürünün depodan girme aşamasından teslimine dek geçen uzun süreyi izlemek ve yönetmek mümkündür.

Programı kullandığınızda stok düzeylerini otomatik biçimde güncelleyebilir ya da ürünlerinizin daha doğru noktalarda depolanmasını sağlayabilirsiniz. Bu organizasyon olanağı, siparişlerinizin de çok daha hızlı bir şekilde işlenmesini sağlar. Birbirinden bağımsız olan ve hatta farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerinize dair bu yönetim sistemini kullanabilirsiniz. Depo yönetim sistemi ile beraber doğru stok seviye bilgisine erişebilir, dönemsel değişiklikleri göz önünde tutabilir, otomasyon uygulamalarından yararlanabilir, stok kaydını tutabilir ve genel itibarıyla depo düzenini sağlayabilirsiniz.

Depo yönetimi için envanter yönetimi neden gereklidir?

Bilindiği üzere envanter yönetimi aktifleştirilmeyen varlıkların ya da stok kalemlerinin denetimi olarak bilinir. Bu anlamda tedarik zinciri yönetiminin de olmazsa olmaz bir unsuru olarak kabul görür. Envanter yönetimlerinin en kilit işlevlerinden biri, depoya dahil olan ya da çıkan ve hatta iadesi yapılan ürünlerin çok detaylı bir şekilde kaydını tutmaktır.

Depo yönetim sistemlerinden yararlanmayan işletmeler, bu işlemleri geleneksel düzeyde Excel programıyla yapmaktadır. Fakat hata payını sıfırlamak, farklı çözümleri entegre etmek, işlevsel özelliklerden yararlanmak ve çok daha verimli bir kullanıcı deneyimi sağlamak adına envanter yönetimi büyük önem kazanır. Envanter yönetiminde çok farklı tekniklerden söz edilebilir. Bu noktada işletmelerin kendilerine en uygun yönetim sistemine ve tekniklerine öncelik vermesi beklenir. Yeterli düzeyde ürünün olmadığını müşteriye iletmek, sipariş taleplerinin reddedilmesine ve uzun vadede de müşteri kayıplarına yol açar.

Büyüme hedefleri doğrultusunda envanter yönetimi iyi bir destekçidir. Yüksek karlılık adına stokların dengeli bir şekilde yönetilmesi beklenir.Envanter yönetimi bu konuda beklentileri karşılayan özelliklere sahiptir. Envanter Yönetim Sistemi sayesinde envanter kayıpları minimize edilir. Öte yandan deponun potansiyel kapasitesi genişletilir ve fiziksel alanlar çok daha verimli biçimde kullanılır. Ayrıca ekipman giderlerini ve iş gücü potansiyelini düşürmek, tam aksine iş verimliliğini artırmak adına bu güvenli ve her yerden ulaşılabilir teknolojiden işletmeniz adına yararlanabilirsiniz.