|
İçindekiler
1. Kod 29 işsizlik maaşı alabilir mi?
2. SGK 29 kodu memur olmaya engel midir?
Çalışma hayatında işçi ve işveren arasındaki ilişki belirli kurallar çerçevesinde şekillenir. Bu kuralların ihlali bazen sözleşmenin feshi ile sonuçlanabilir. İşte bu noktada iş hukuku açısından önemli bir terim olan "kod 29" devreye girer. Kod 29 genellikle bir çalışanın iş sözleşmesinin feshi için kullanılır ve çalışan tarafından iş yerindeki kurallara aykırı davranışlar sergilendiğinde devreye girer.
Kod 29, Türkiye’de özellikle iş yeri yönetim sistemlerinde yer alan bir ifadedir. Çalışanın iş yerinde belirlenen kurallara ve düzenlemelere uymadığı, disiplinsiz veya etik olmayan davranışlarda bulunduğu durumlar için kullanılır. Çalışanın bu tür davranışları, genellikle sözleşmesinin feshini gerektirir. Kod 29, iş yerinde bir çalışanın işten çıkarılmasına yol açan bir sebeptir.
Bu kodun kullanılması, işverenin çalışanın görevine son verme hakkını kullanabilmesini sağlar. Ancak bu durum işverenin kanunlar çerçevesinde hareket etmesi gerektiği anlamına da gelir. Yani işverenin fesih için geçerli bir sebep ve kanıt sunması gereklidir.
Kod 29 işsizlik maaşı alabilir mi?
Kod 29 ile ilgili en büyük merak konularından bir tanesi, bu kodla işten çıkarılan bir işçinin işsizlik maaşı almaya hak kazanıp kazanamayacağıdır. Bu sorunun cevabıysa işten çıkarılma sebeplerine ve işsizlik sigortası düzenlemelerine göre değişiklik göstermektedir. Türkiye’de işsizlik sigortası, işçinin belirli şartlar altında işsiz kalması durumunda devlet tarafından sağlanan bir yardımdır. Ancak işçilerin işsizlik maaşı alabilmeleri için belirli şartları sağlaması zorunludur.
Kod 29 ile işten çıkarılan bir işçinin, işsizlik maaşı almaya hak kazanabilmesi için işveren tarafından fesih işleminin "haklı neden" ile yapılmamış olması gerekir. Eğer işveren, işçi hakkında geçerli bir sebep olmadan veya kanuna aykırı bir şekilde iş sözleşmesini feshederse, işçi işsizlik maaşı almak için gerekli şartları yerine getirmiş sayılır. Ancak işçinin iş yerinde hırsızlık yapması, güveni kötüye kullanması veya benzeri ciddi disiplin suçlarından dolayı işten çıkarılması durumunda, bu kişi işsizlik maaşı almaya hak kazanmaz. Çünkü işsizlik sigortasından yararlanmak için, işten çıkarılmanın haksız bir fesih sebebine dayanması gerekmektedir.
Bu nedenle işyerinde kurallara uymayan davranışlardan ötürü işten çıkarılan bir işçi, işsizlik maaşı alabilmek için işten çıkarılmasının "haksız" bir fesih nedeniyle olduğunu kanıtlamak zorundadır. Eğer işverenin feshi haklı bir nedene dayanmıyorsa, işçi işsizlik maaşı alabilir. Ancak işçi davranışları nedeniyle işten çıkarılmışsa, işsizlik maaşı alması mümkün olmayabilir.
SGK 29 kodu memur olmaya engel midir?
SGK 29 kodu, işverenin işçiyle olan ilişkisinde fesih işlemi gerçekleştirdiği durumu belirtmek için kullanılan bir koddur. Bu durum genellikle işçinin iş sözleşmesinin kurallara aykırı bir davranış nedeniyle sona erdiğini gösterir. SGK 29 kodu belirli kuralların ihlal edilmesinden kaynaklanabilir. Ancak bu durumun bir memuriyete engel oluşturup oluşturmadığı konusu ayrı bir mesele olarak değerlendirilmelidir.
SGK 29 kodu, işçinin memuriyetine engel teşkil etmez. Yani SGK 29 koduyla işten çıkarılan bir kişi, ilerleyen dönemde devlet kurumlarına başvurarak memuriyet için gerekli şartları yerine getirip memur olabilir. Ancak kişinin işten çıkarılma nedeninin etik olmayan veya yasal olmayan bir davranışla ilişkili olması durumunda, bu kişi kamu kurumlarında görev almak için daha dikkatli bir incelemeye tabi tutulabilir.
Memuriyet başvurularında, geçmişteki iş deneyimleri ve işten çıkarılma nedenleri de göz önünde bulundurulabilir. Fakat SGK 29 kodu, kişinin memur olmasını engelleyen tek bir etken değildir. Eğer kişi gerekli eğitim ve diğer şartları sağlıyorsa, memuriyet için başvuruda bulunabilir.